13.5.10

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

ΤΑ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΙΝΟΥ
(1850 - 2005)



«Πάτησα στους ώμους των προγόνων μου κι έτσι μπόρεσα να δω πιο πέρα από τα τείχη του καιρού μου». Α. Αϊνστάιν.
Με τη φράση του πιο έξυπνου ανθρώπου πάνω στη γη, του Αλμπέρτο Αϊνστάιν, που επισημαίνει εύστοχα την αξία και τον θησαυρό που κρύβονται στον προγονικό κόσμο, νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα για να ξεκινήσει κανείς μια εισαγωγή αναφερόμενος στην καταγραφή των γενεαλογικών δέντρων ενός τόπου.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΓΓΕΛΗ




ΑΓΓΕΛΗΣ

Η ετυμολογία της λέξεως «Αγγελής» προέρχεται από το χαϊδευτικό του κύριου ονόματος Άγγελος, -(Αγγελής).
Οι απόγονοι που φέρουν τα επώνυμα Αγγελής, Αγγελόπουλος και Παπακώστας έχουν την ίδια γενεαλογική ρίζα. Γενάρχης αυτών ήταν ο Κωνσταντίνος Αγγελής ο οποίος έζησε περίπου το 1850 και με τη γυναίκα του απόχτησαν τρία παιδιά, την Ελισάβετ, τον Αθανάσιο (γεν. 1873) ο οποίος υπήρξε γενάρχης του επώνυμου Αγγελόπουλος, και τον Νικόλαο (γεν. 1878) ο οποίος υπήρξε Γενάρχης του επώνυμου Αγγελής.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ


ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η ετυμολογία της λέξεως «Αγγελόπουλος» προέρχεται από το υποκοριστικό του κύριου ονόματος Άγγελος, και την κατάληξη - πουλος -(μικρός Άγγελος) = (Αγγελόπουλος).
Οι απόγονοι που φέρουν τα επώνυμα Αγγελής, Αγγελόπουλος και Παπακώστας έχουν την ίδια γενεαλογική ρίζα. Γενάρχης αυτών ήταν ο Κωνσταντίνος Αγγελής ο οποίος έζησε περίπου το 1850 και με τη γυναίκα του απόχτησαν τρία παιδιά Την Ελισάβετ, τον Αθανάσιο (γεν. 1873) Γενάρχης του επώνυμου Αγγελόπουλος, και τον Νικόλαο (γεν. 1878) Γενάρχης του επώνυμου Αγγελής

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΘΑΝΑΤΟΥ


ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Η ετυμολογία της λέξης Αθάνατος προέρχεται από την ιδιότητα του κατόχου η οποία προέκυψε από παρατσούκλι σε επώνυμο.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ


ΑΝΔΡΕΟΥ Η ΠΕΤΡΟΥ


Η ετυμολογία της λέξεως «Ανδρέου και Πέτρου» προέρχονται από τα πατρωνυμικά ονόματα του πατέρα γενάρχη, Ανδρέα και Πέτρο.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟΧΑ


ΑΠΟΧΑΣ
Η οικογένεια έχει τις ρίζες της στα χωριά των Χασίων. Ήρθαν στο Βαλτινό προκειμένω να εργαστούν στα κτήματα των τσιφλικάδων και έτσι εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο χωριό.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΓΓΕΛΟΥ

ΒΑΓΓΕΛΟΣ

Ο Γενάρχης της οικογένειας Βαγγελός ή Χρηστάκος ήρθε από το Τσαγαλί (Παραπόταμος) και εγκαταστάθηκε στο Βαλτινό περίπου το 1870.
Το επώνυμο Βαγγελός προέκυψε ως εξής. Στην αρχή το όνομα της οικογένειας ήταν Χρηστάκος το οποίο προήλθε από το υποκοριστικό του ονόματος Χρήστος (Χρήστος – Χρηστάκος = μικρός Χρήστος). Στη συνέχεια από την φράση «Ο Γιαννάκης της Βαγγελιώς» υιοθετήθηκε εκ παραφθοράς το όνομα «Βαγγελός».

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΣΔΕΚΗ


ΒΑΣΔΕΚΗΣ
Η ετυμολογία του ονόματος «Βασδέκης» προέρχεται από το συνδυασμό της Τούρκικη λέξη (bas) που σημαίνει κεφαλή, και την Ελληνική λέξη «δέκα» (Μπας - δέκας) = (Μπασδέκης) = Αυτός που ενεργεί ως επικεφαλής ομάδας δέκα ατόμων, - Ομαδάρχης (στη στρατιωτική ορολογία). Ο Βασδέκης ήρθε γαμπρός στο Βαλτινό από το Πρόδρομο.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΕΛΕΝΤΖΑ




ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ
Η ετυμολογία του ονόματος «Βελέντζας) προέρχεται από την Ισπανική λέξη (Valencia) Βελέντζα, που σημαίνει το μάλλινο χοντρό κλινοσκέπασμα με κρόσσια. Το όνομα συναντάται και σε επώνυμα αγωνιστών της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΕΡΒΕΡΑ

ΒΕΡΒΕΡΑΣ



Για την ετυμολογία του ονόματος "Βερβέρας" υπάρχουν δύο εκδοχές.
1) εκδοχή: Προέρχεται από την ονομασία ενός λαού της βόρειας Αφρικής προερχόμενοι από τον Καύκασο (Βέρβεροι).
2) εκδοχή: Από τη λέξη Βερβερίτσα (λάϊκό έθιμο, λιτανία για βροχή).

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΟΤΣΙΟΥ



ΒΟΤΣΙΟΣ


(Βότσιος, Βότσης). Επώνυμο διαδεδομένο στην Ελλάδα. Το όνομα συναντάται και σε επώνυμα αγωνιστών της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΑΚΗ



ΓΑΚΗΣ

Η ετυμολογία της λέξεως «Γάκης» προέρχεται από το υποκοριστικό του κύριου ονόματος Γεώργιος < Γιωρ-γάκης < Γάκης.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η ετυμολογία της λέξεως «Γεωργίου» προέρχεται από το Πατρωνυμικό Γεώργιος = Γεωργίου.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΚΑΒΟΚΩΣΤΑ

ΓΚΑΒΟΚΩΣΤΑΣ



Η ετυμολογία του ονόματος «Γκαβουκώστας» προέρχεται από το συνθετικό επίθετο, Γκαβός (τυφλός) και το κύριο όνομα, Κώστας = Γκαβό – Κώστας. Προέκυψε ως επώνυμο από παρατσούκλι.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΚΑΤΖΙΟΥ


ΓΚΑΤΖΙΟΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΚΟΝΙΑΡΗ

ΓΚΟΝΙΑΡΗΣ


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η ετυμολογία της λέξεως «Γουλόπουλος» προέρχεται από το υποκοριστικό του κύριου ονόματος Γεώργιος, και την κατάληξη - πουλος -(μικρός Γιώργος) > (Γούλης) > Γουλόπουλος).

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΟΥΣΙΑ


ΓΟΥΣΙΑΣ

 
Το προγονικό επώνυμο της οικογένειας, Γούσια ήταν, Αρχοντίδης. Υπερίσχυσε όμως το ψευδώνυμο, Ρούσος που σημαίνει ξανθός – ρούσος και καθιερώθηκε ως επώνυμο το Ρούσης.
Το επώνυμο Γούσιας προέκυψε από το αρχικό επώνυμο ΡΟΥΣΗΣ όταν από ένα λάθος του γραμματέα της κοινότητας Βαλτινού γράφτηκε στο δημοτολόγιο το πρώτο γράμμα του επώνυμου «Γ» αντί του «Ρ» και έτσι , εκ παραφθοράς από Ρούσης (Ρούσιας) έγινε Γούσιας.
Η οικογένεια ήρθε στο Βαλτινό από τη Αύρα (Κόπρινα) Καλαμπάκας.

12.5.10

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΗΜΟΥ

ΔΗΜΟΥ


Η ετυμολογία της λέξεως «Δήμου» προέρχεται από το χαϊδευτικό του κύριου ονόματος Δημοσθένης > Δήμος.
Η οικογένεια έχει τις ρίζες της στη Δρακότρυπα από όπου ο Γεώργιος Δήμου ήρθε γαμπρός στο Βαλτινό.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ



ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ


Η ετυμολογία της λέξεως «Ευσταθίου» προέρχεται από τη γενική του κύριου ονόματος, Ευστάθιος.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΖΑΜΠΑΚΑ


ΖΑΜΠΑΚΑΣ
Η ετυμολογία της λέξεως «Ζαμπακάς» προέρχεται από τη Τουρκική λέξη Zambak (Ζαμπάκι) που σημαίνει, Νάρκισος.
Προέκυψε ως επώνυμο από παρατσούκλι.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΖΥΓΟΓΙΑΝΗ


ΖΥΓΟΓΙΑΝΗΣ


Το επώνυμο προέρχεται από το συνθετικό των λέξεων "ζυγός - Γιάννης > Ζυγογιάννης, που σημαίνει ο δίκαιος αυτός που τα ζυγίζει όλα στην πλάστιγγα του δικαίου και της ηθικής.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ


ΙΩΑΝΝΟΥ

Το αρχικό επώνυμο ήταν Γκαβουκώστας (βλέπε γενεαλογικό δένδρο οικογένειας Γκαβουκώστα), αλλά για διάφορους λόγους η οικογένεια του Γιώργου άλλαξε το επώνυμο και το έκανε Ιωάννου.


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ


ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Η ετυμολογία της λέξεως «Καλαμπάκας» προέρχεται από το Πατριδωνυμικό της πόλης Καλαμπάκα και δείχνει το τόπο καταγωγής, ή τον τόπο που έζησε κάποιος.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΛΚΑΝΤΕΡΑ



ΚΑΛΚΑΝΤΕΡΑΣ
Καλκαντέρας Αναστάσιος (Γενάρχης). έζησε το 1860 περίπου. Παντρεύτηκε την Ελισάβετ το γένος Κωνσταντίνου Αγγελή και απόχτησαν ένα παιδί το Φίλιππο 1888.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΛΟΥΣΙΟΥ



ΚΑΛΟΥΣΙΟΣ
Η οικογένεια Καλούσιου είναι Βλάχοι στην καταγωγή από το Ματσούκι Ιωαννίων. Στο Βαλτινό ήρθαν το 1924.



ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗ


ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ
Η ετυμολογία της λέξεως «Καλυβιώτης» προέρχεται από το Πατριδωνυμικό τοπωνύμιο του χωριού Μ. Καλύβια και δείχνει το τόπο καταγωγής, ή τον τόπο που έζησε κάποιος.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΑΔΗΜΑ


ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ
Ο Αναστάσιος Καραδήμας κατάγεται από την Καρκίνη Σερρών και ήρθε γαμπρός στο Βαλτινό.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ



ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ


Η ετυμολογία του ονόματος «Καραθανάσης» προέρχεται από το συνδυασμό της Τούρκικης λέξης (καρά) που σημαίνει μαύρος, και το Ελληνικό κύριο όνομα «Αθανάσιος» (Καρά - Θανάσης) = Μαύρος Θανάσης.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ


ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ
Η ετυμολογία του ονόματος «Καραμπάσης» προέρχεται από την Τούρκικη λέξη (καρά- μπάσης) που σημαίνει πολύ μαύρος. Η οικογένεια ήρθε στο Βαλτινό από το Γοργογύρι.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΑΚΙΚΕ


 
ΚΑΡΑΚΙΚΕΣ

Καρακικές Ιωάννης. Ήρθε γαμπρός στο Βαλτινό όταν παντρεύτηκε με την Ελένη (Γεν. 1960) το γένος Χρήστου Σταμούλη, και απόχτησαν δύο παιδιά. Την Δήμητρα και την...

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΣΙΟΥΛΗ


ΚΑΤΣΙΟΥΛΗΣ
Η ετυμολογία της λέξεως «Κατσιούλης» προέρχεται από τη λέξη Κατσιούλα που σημαίνει, καλύπτρα της κεφαλής. Το επώνυμο προέκυψε από παρατσούκλι.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΛΙΑΚΟΥ


ΚΛΙΑΚΟΣ
Η ετυμολογία της λέξεως «Κλιάκος» προέρχεται από το χαϊδευτικό του κύριου ονόματος Ηλίας < Λιάκος, το οποίο εκ παραφθοράς έγινε, Κλιάκος.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΛΟΒΕΛΩΝΗ


ΚΟΛΟΒΕΛΩΝΗΣ
Η ετυμολογία του ονόματος «Κολοβελώνης» προέρχεται από το συνθετικό των λέξεων, Κόλλα και βελόνι (Αυτός που κολλάει τη βελόνα). Προέκυψε ως επώνυμο από παρατσούκλι. Η οικογένεια ήρθε στο Βαλτινό από το Ροπωτό.

11.5.10

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΡΑΚΑ


ΚΟΡΑΚΑΣ
Κόρακας Αθανάσιος (Γενάρχης) Παντρεύτηκε με την Ευαγγελία και απόχτησαν ένα παιδί τον Κωνσταντίνο 1864.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΥΦΟΧΡΗΣΤΟΥ



ΚΟΥΦΟΧΡΗΣΤΟΣ

Η ετυμολογία του ονόματος «Κουφοχρήστος» προέρχεται από το συνθετικό επίθετο, Κουφός και το κύριο όνομα, Χρήστος > Κουφός - Χρήστος. Προέκυψε ως επώνυμο από παρατσούκλι. Η οικογένεια ήρθε στο Βαλτινό από τη Φωτάδα.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΡΑΒΑΡΗ


ΚΡΑΒΑΡΗΣ
Η ετυμολογία του ονόματος «Κράβαρης» προέρχεται από το συνθετικό της τούρκικης λέξης, "καρά" και της ελληνικής, "βαρύς" και συμαίνει μάυρος και βαρύς. Καραβαρής > Κράβαρης.
Η οικογένεια ήρθε στο Βαλτινό από τη Πηγή.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ


ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΣ

Το επώνυμο προέρχεται από το υποκουριστικό το ονόματος Κώστας > Κωσταρέλος. Προέκυψε από παρατσούκλι. Ο Ευάγγελος Κωσταρέλος ήταν γιός του Αθανασίου Ριζαργιώτη. (Βλέπε οικογένεια Ριζαργιώτη).

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΓΚΑΤΟΥ



ΜΑΓΚΑΤΟΣ

Μαγκάτος Αλέξιος (Γενάρχης)

Μαγκάτος Στέριος (Γενάρχης)

Μαγκάτος Νικόλαος του Αλεξίου ( Γενάρχης) Γεννήθηκε το 1849 περίπου. Παντρεύτηκε με την Ανθίτσα και απόχτησαν μεταξύ άλλων και τον Ιωάννη 1899.

Μαγκάτος Νικόλαος του Στεργίου. Γεννήθηκε το 1956.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΛΑΚΑΣΙΩΤΗ


ΜΑΛΑΚΑΣΙΩΤΗΣ
Η ετυμολογία της λέξης "Μαλακασιώτης" προέρχεται από το πατριδωνυμικό του χωριού "Μαλακάσι", το οποίο δείχνει τον τόπο καταγωγής ή τον τόπο από τον οποίο προέρχεται κάποιος.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΜΑΛΗ



ΜΑΜΑΛΗΣ
Η ετυμολογία του ονόματος «Μάμαλης» προέρχεται από την λατινική λέξη mamma που σημαίνει στήθος, μαστός, στα πτηνά εκεί που συγκεντρώνεται η τροφή καθώς και από τη νηπιακή λέξη μαμ = ψωμί , φαγητό. Επομένως Μάμαλης είναι αυτός που μαμαλάει, αυτός που τρώει ψωμί, που μασάει .

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΝΤΕΛΑ



ΜΑΝΤΕΛΑΣ
Η ετυμολογία του ονόματος «Μαντέλας» προέρχεται από τη Γαλλική λέξη (mandola). Η μανδόλα είναι ένχορδο μουσικό όργανο, λίγο μεγαλύτερο από το μαντολίνο και λίγο μικρότερο από το λαούτο. Το επώνυμο Μαντέλας προέκυψε από την ιδιότητα του οργανοπαίχτη της μανδόλας καθότι η οικογένεια αυτή ήταν εκ παραδόσεως μουσική.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΚΡΗ

ΜΑΚΡΗΣ

Μακρής Ελευθέριος του Κων/νου και της Αποστολίας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΥΡΟΥΔΗ


ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ
Μαυρουδής Θεόδωρος του Παναγιώτη και της Μαείας. Γεννήθηκε το 1928 στον Ιερισό Χαλκιδικής και πέθανε 28 – 11 – 1982 σε ηλικία 54 ετών. Παντρεύτηκε με την Ευγενία (1942) το γένος Αθ. Ζαμπακά και απόχτησααν ένα παιδί, τη Μαρία (1974).
Ο Θεόδωρος Μαυρουδης ήρθε γαμπρός το Βαλτινό.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΑΛΤΟΥ


ΜΠΑΛΤΟΣ
Η οικογένεια Μπάλτου κατάγεται από το Διαλεχτό. Ο Γιώργος Μπάλτου ήρθε γαμπρός στο Βαλτινό.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΑΝΤΗ


ΜΠΑΝΤΗΣ

Η οικογένεια Μπαντή ήλθε στο Βαλτινό από το Δενδροχώρι το 1969, όταν ο Αθανάσιος Μπαντής παντρεύτηκε με την Μαρία Μαντέλα.
Μπαντίδιοι λέγονταν οι παλιοί παλικαράδες στα Γιάννενα, που όπως οι κουτσαβάκηδες της Αθήνας ήταν ντυμένοι ολοιόμορφα και διακρίνονταν για το ότι ήταν πολύ τολμηροί και προσπαθούσαν να δημιουργούν καυγάδες.
Οι Μπατίδοι ήταν βασικά κρεοπώληδες, βυρσοδέψες κλπ.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΑΝΤΟΛΙΑ


ΜΠΑΝΤΟΛΙΑΣ
Η ετυμολογία του ονόματος «Μπαντόλιας» προέρχεται από το Ιταλικό επώνυμο (Petros Mpantolia). Ο Πέτρος Μπαντόλια ήταν Ιταλός Στρατάρχης και πολιτικός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Αντίθετος με την επίθεση ενάντια στην Ελλάδα, γι’ αυτό και παραιτήθηκε το 1941.
Το επώνυμο της οικογένειας Μπαντόλια προέκυψε μάλλον από παρατσούκλι.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΑΡΟΥΤΑ



ΜΠΑΡΟΥΤΑΣ
Η ετυμολογία του ονόματος «Μπαρούτας» προέρχεται από τη λέξη «μπαρούτι» .Προέκυψε ως επώνυμο από παρατσούκλι. Η οικογένεια ήρθε στο Βαλτινό από το Γοργογύρι.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΙΛΙΑΛΗ




ΜΠΙΛΙΑΛΗΣ

Η οικογένεια Μπιλιάλη κατάγεται από το Ξυλοπάροικο. Στο Βαλτινό ήρθε γαμπρός ο Βασίλης Μπιλιάλης.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥΖΟΥ


ΜΟΥΖΟΣ


Η οικογένεια Μούζου κατάγεται από το Παλιοσέλι Ιωαννίνων. Ο Παναγιώτης Μούζος ήρθε γαμπρός στο Βαλτινό.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑΚΑ

ΝΑΚΑΣ

Η οικογένεια Νάκα κατάγεται από το Ματσούκι Ιωαννίνων. Ήρθαν στο Βαλτινό το 1924. Αρχικά είχαν εγκατασταθεί στον συνοικισμό Ματσουκαίικα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Βαλτινό.

Νάκας Γεώργιος (Γενάρχης).

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΖΑΡΑ


ΠΑΖΑΡΑΣ
Το επώνυμο Παζαράς, προέκυψε από παρατσούκλι και προέρχεται από την ιδιότητα του διαπραγματευή αυτού που κάνει παζάρια, που διαπραγματεύεται.